06. listopada 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

»Bunjevačko kolo« i »Gubec« na Vinkovačkim jesenima

»Bunjevačko kolo« i »Gubec« na Vinkovačkim jesenima

VINKOVCI, 17. rujna 2023. (RIA CROS) – Hrvatski kulturni centar »Bunjevačko kolo« iz Subotice nastupio je sinoć na Državnoj smotri folklora, a danas je sudjelovao u svečanom mimohodu koji su održani u okviru 58. Vinkovačkih jeseni.

U svečanom mimohodu, koji je središnji događaj Vinkovačkih jeseni sudjelovalo je više od 60 društava iz svih dijelova Hrvatske, dijaspore i susjednih država. Ulicama Vinkovca prošlo je više od 2000 sudionika.

Uz »Bunjevačko kolo« na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima sudjelovala je i srednja folklorna skupina HKPD-a »Matija Gubec« iz Tavankuta, koja je nastupala 10. rujna u programu dječjih folklornih skupina.

Vinkovačke jeseni tradicijska su manifestacija pokrenuta s ciljem pokazivanja bogate baštine vinkovačkog, odnosno slavonskog kraja. Vremenom je prerasla u najveću hrvatsku folklornu manifestaciju, ali i jedno od najvećih događanja u Hrvatskoj uopće.

Vinkovačke jeseni obuhvaćaju niz manjih događanja, koja zajedno čine veliku cjelinu; dječja folklorna večer, folklorne večeri i središnji dio svakih Vinkovačkih jeseni – svečani mimohod, koji se održava posljednjeg dana priredbe.

Ovogodišnje Vinkovečke jeseni trajale su od 8. do 17. rujna.

Projekt: KROz dan sa nama