23. srpnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

23. Dani orgulja u Beogradu

23. Dani orgulja u Beogradu

Beogradski Dani orgulja – Dies organorum glazbena je manifestacija koja ima veliki značaj jer spaja različite kulture u jedinstevni svijet glazbe. Ove godine manifestacija je održana 23. puta, a trajala je od 26. lipnja do 6. srpnja, ugostivši orguljaše iz Njemačke, Mađarske, Austrije, Norveške, Hrvatske i Srbije. Festival njeguje kako klasično orguljsko naslijeđe tako i suvremene izvođačke prakse. Održava se u katedrali Blažene Djevice Marije u čijem su vlasništvu raskošne orgulje talijanske graditeljske kuće Zanin.

U sklopu programa 3. lipnja izvedena je liturgija Domestica za soliste, orgulje, zbor i orkestar Aleksandra Grečanjinova. Ovo glazbeno djelo zajednički su izveli Zbor i Simfonijski orkestar RTS-a pod vodstvom Željke Milanović, za orguljama je bio hrvatski glazbenik Pavao Mašić, a kao solisti nastupili su Mihajlo Jocić, Mirko Milanović, Miloš Gašić, Darko Manić i Aleksandar Novaković.

Pavao Mašić, dobitnik je nagrade publike na Orguljaškom natjecanju Bach u Lausanni (2006.). Nakon završenog studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, nastavlja postdiplomski studij orgulja u Lausannei, a svoju ljubav prema čembalu nastavlja njegovati na poslijediplomskom studiju u Freiburgu. Jedan je od najafirmiranijih hrvatskih glazbenika svoje generacije, a od 1999. godine glavni je orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu.

Festival se realizira uz podršku Ministarstva kulture Srbije, Grada Beograda, Beogradske nadbiskupije, Goethe instituta u Beogradu, Austrijskog kulturnog foruma, Odjeljenja za kulturu Veleposlanstva Mađarske – Collegium Hungaricum u Beogradu, SOKOJ-a, norveške fondacije Fund for Performing Arts i Kulturdirekoteratet (Arts and Culture Norway), kao i Informatike i Alma Quattro.

 

Projekt: KROz Srbiju