04. ožujka 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Blagoslovljen početak radova na izgradnji vrtića »Anđeli čuvari« u Tavankutu

Blagoslovljen početak radova na izgradnji vrtića »Anđeli čuvari« u Tavankutu

SUBOTICA, 2. listopada 2023. (RIA CROS) – Uz prisustvovanje visokih dužnosnika iz Republike Hrvatske danas je u Tavankutu, blagoslovom temelja, svečano obilježen početak radova na izgradnji vrtića »Anđeli čuvari«.

Riječ je o početku novog kapitalnog projekta Vlade Republike Hrvatske u hrvatskoj zajednici u Srbiji, pod nazivom »Rasti gdje si posijan«.

Ovom su događaju, među ostalim, nazočili ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u spomenutom uredu Milan Bošnjak, te ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije Tomislav Žigmanov.

Nakon službenog sastanka predstavnika triju hrvatskih institucija – HNV-a, ZKVH-a i NIU-a »Hrvatska riječ« s hrvatskim izaslanstvom i svećenstvom u Hrvatskom domu – Matici, svečani program održan je u dvorištu Župe Presveto Srce Isusovo u Tavankutu.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić u svom je obraćanju, govoreći o projektu Vlade RH, podsjetila kako on podrazumijeva izgradnju i obnovu tri vrtića s cjelovitim programom na hrvatskom jeziku (osim ovog u Tavankutu, izgradnju jaslica pri vrtiću »Marija Petković – Sunčica« te igrališta pri vrtiću »Marija Petković – Bisera« u Subotici), a u simboličnom smislu novu vidljivu podršku matične domovine našoj zajednici.

Dodala je kako je Vlada RH je za projekt obnove, rekonstrukcije i izgradnje/dogradnje tri vrtića i dječjih igrališta izdvojila 960 tisuća eura te kako će novi vrtići u Tavankutu i Subotici moći primiti oko stotinu djece.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije Tomislav Žigmanov istaknuo je kako je ovo što se danas događa posljedica uznapredovale suradnje institucija Hrvata u Vojvodini s Vladom RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs je izrazio zadovoljstvo što je prisustvovao početku radova na izgradnji vrtića za djecu pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Tavankutu, ali i za svu ostalu djecu te izrazio nadu da će hrvatska nacionalna manjina u Srbiji imati prilike otvoriti još puno ovakvih vrtića, ali isto tako i svoje obrazovne centre.

Blagoslov početka radova obavio je dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas u zajedništvu s prisutnim svećenicima.

Ovom su prigodom predstavnici ovdašnjih institucija i Crkve s gostima iz Hrvatske, te uz pomoć malih tavankutskih folkloraša posadili drvo ispred objekta vrtića koje će simbolizirati kapitalni projekt Vlade RH »Rasti gdje si posijan«, kao i početak novog rasta i života mjesne i sveukupne hrvatske zajednice u Republici Srbiji.

Vrtić će se nalaziti u Rimokatoličkoj župi Presveto Srce Isusovo u Tavankutu, u nekadašnjem dominikanskom samostanu (Ulica Ive Lole Ribara). Odgojni cjelodnevni rad u ovom objektu provodit će se na hrvatskom jeziku, po Montessory programu.

Projekt: KROz dan sa nama