21. travnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Božićni koncert u Subotici

Božićni koncert u Subotici

SUBOTICA, 22. prosinca 2023. (RIA CROS) – Tradicionalni Božićni koncert u Subotici, 33. po redu, održan je večeras u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Na repertoaru su bile božićne pjesme iz Bačke i Hrvatske, kao i iz drugih dijelova svijeta. Sudjelovali su Katedralni zbor Albe Vidaković i dječji zbor Zlatni klasovi pod ravnanjem Miroslava Stantića, Subotički tamburaški orkestar i STO Choir singers pod ravnanjem Marijane Marki.

Kao vokalni solisti nastupili su Aleksandra Ušumović Pletikosić, Emina Tikvicki, Jakov Vukov, Marija Kovač, Bojan Bukvić i Antonija Dulić.

Dirigent Miroslav Stantić kaže kako ispunjenost Velike vijećnice potvrđuje značaj ovog koncerta koji se održava već 33 godine: »Ovaj smo nastup više bazirali na programu koji smo već izvodili, bez nekih pretjeranih noviteta. Zašto? Zato jer je prije mjesec dana bilo biskupsko ređenje u katedrali, pa je naš zbor bio potpuno okupiran pripremanjem tog programa. Za naš nastup smo spremili božićne pjesme iz svijeta, ali i pjesme iz Bačke i Hrvatske. Bačke pjesme su posebne zato što melodijski i prizvukom odražavaju naš kraj, mi ih čuvamo baš zbog toga, one su se uvrstile u mnoge pjesmarice i koncerte u Hrvatskoj i svijetu. Nama je drago što ih njegujemo i izvodimo, jer su one ostale sačuvane zahvaljujući i katedralnom zboru«.

Na koncertu je bilo izvedeno 18 božićnih pjesama. Velika vijećnica bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, s ne malim brojem posjetitelja koji su morali nažlost, odstojati cijeli koncert.