25. svibnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Božićni koncert u subotičkoj crkvi Isusova Uskrsnuća

Božićni koncert u subotičkoj crkvi Isusova Uskrsnuća

SUBOTICA, 29. prosinca 2023. (RIA CROS) – U božićnom vremenu radost vjernika očituje se ponajčešće pjesmom, a tako je bilo i večeras na božićnom koncertu u crkvi Isusova Uskrsnuća.

Na koncertu je sudjelovao Župni zbor »Uskrsnuće Isusovo«, Subotički tamburaški orkestar koji je pripremila Marijana Marki, violončelo je svirala Blanka László, gitaru Suzana Fraj Gondi, blokflaute i orgulje Bogdan Rudinski, vokalni solist bio je Valentino Kujundžić, a dirigentica Ivana Mačković. Gotovi svi sudionici ujedno su i župljani ove župe.

Nakon što je obnovljen župni zbor i počeo rad na novom repertoaru, 2022. je priređen prvi ovakav božićni koncert, a sada je ovo bio drugi po redu.

Program župnog božićnog koncerta skupa su osmislili Bogdan Rudinski i Ivana Mačković, inače studentica četvrte godine glazbene pedagogije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.

»Cilj nam je bio uvrstiti naše božićne pjesme, kao i nešto manje poznato, a uvijek je tu i gregorijanski koral. Od svega po nešto, da bude i publici zanimljivo, ali i da na neki način i zbor i publiku hranimo kvalitetnom crkvenom glazbom. To nam je bila polazna točka«, kaže dirigentica Ivana Mačković.