25. svibnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Dani hrvatske knjige i riječi: Znanstveno-stručni skup

Dani hrvatske knjige i riječi: Znanstveno-stručni skup

SUBOTICA, 30. listopada 2023. (RIA CROS) – Znanstveno-stručni skup u okviru Dana hrvatske knjige i riječi – Dana Balinta Vujkova okupio je u dva dana više od dvadeset izlagača iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, BiH i Austrije. Dio izlaganja bio je posvećen životu i djelu književnoga velikana Antuna Gustava Matoša, u povodu 150. obljetnice od njegova rođenja. Od velikana tematizirani su i pojedini aspekti vezani za biskupa Lajču Budanovića (povodom 150. obljetnice smrti) ili dramskoga pisca Matije Poljakovića (povodom 50. obljetnice smrti). Bilo je riječi i o kazalištu, književnosti i jeziku (govorima), kulturnoj povijesti, zaštiti nematerijalnih kulturnih dobara, knjižničarstvu...

Sudionici skupa pohvalili su aktivnosti ovdašnjih Hrvata i njihovih institucija na očuvanju svoje kulturne baštine i jezika, kao i aktivnosti u suvremenim kulturnim praksama. U tom kontekstu iskazana je potpora inicijativi za reosnutak Drame na hrvatskom jeziku u subotičkom Narodnom kazalištu. Jedan od zaključaka skupa je da se Dani A. G. Matoša iduće godine obogate izvedbom skladbi inspiriranih djelom književnika.

Skup se tradicionalno održava u subotičkoj Gradskoj knjižnici. Organizatori Dana hrvatske knjige i riječi su Hrvatska čitaonica Subotica, ZKVH, Gradska knjižnica Subotica i HNV.

CROz dan sam nama