23. srpnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Dodijeljene 73 jednokratne pomoći za studente koji studiraju u Srbiji

Dodijeljene 73 jednokratne pomoći za studente koji studiraju u Srbiji

SUBOTICA, 27. prosinca 2023. (RIA CROS) – Sedamsedet i troje studenata koji studiraju u Srbiji, a pripadnici su hrvatske zajednice, dobilo je jednokratnu pomoć – božićnicu Hrvatskog prosvjetnog društva »Bela Gabrić« iz Subotice. Ovu vrstu potpore dobilo je 73 studenata iz čak 25 mjesta u Srbiji, od Subotice do Niša. Visine stipendija iznose od 3.000 do 10.000 dinara, a rangirane su u ovisnosti od toga jesu li se podnositelji školovali na hrvatskom jeziku (osnovna, srednja škola ili oba) kao i od njihova angažmana u hrvatskoj zajednici.

Svečanost potpisivanja ugovora za stipendije održana jevečeras u Hrvatskom domu – Matici u Subotici. Studentima su se ovom prilikom obratile predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Karolina Bašić, članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević i predsjednica HPD-a »Bela Gabrić« Margareta Uršal, a potpisivanju ugovora nazočile su i dopredsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Nevenka Tumbas i v. d. ravnateljice NIU »Hrvatska riječ« Mirjana Trkulja.

Udruga »Bela Gabrić« sredstva za stipendije osigurala je na natječaju Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao i uz pomoć donacija NIU »Hrvatska riječ«, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Predsjednica HPD-a »Bela Gabrić« Margareta Uršal kaže kako ta udruga okuplja prosvjetne djelatnike, a jedan od ciljeva im je da pomognu učenicima, studentima, obiteljima pripadnika hrvatske zajednice.

»Na tragu toga napisali smo projekt 'Potpora mladima, učenicima i studentima pripadnicama hrvatske zajednice u Republici Srbiji'. Kroz taj projekt sufinanciramo mjesečne karte učenicima srednjih škola koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku i osigurali smo 460.000 dinara kao jednokratnu materijalnu potporu za studente koji su pripadnici zajednice i studiraju u Srbiji. Dio sredstava osigurali su Hrvatsko nacionalno vijeće, ZKVH i NIU Hrvatska riječ te smo sav novac stavili praktično u jednu kasu i zajednički proveli ovaj projekt da što više studenata dobije potporu«, kaže Uršal.