23. srpnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

DSHV: Više novca za prekograničnu suradnju

DSHV: Više novca za prekograničnu suradnju

SUBOTICA, 12. siječnja 2024. (RIA CROS) – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini izražava veliko zadovoljstvo što je uspješno realizirano svih 25 projekata, odobrenih na temelju javnog poziva iz Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije za 2023. godinu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, na čijem je čelu ministar Šime Erlić.

U DSHV-u podsjećaju da su projekti realizirani u području kulturne suradnje, razvoja medijske scene, obrazovanja na hrvatskome, obnove i opremanja infrastrukturnih objekata hrvatske zajednice u Vojvodini te zaštite kulturnog naslijeđa Katoličke Crkve.

»Njihovom realizacijom se značajno pridonijelo razvoju institucionalnog okvira, kulturnih i medijskih praksi, obrazovanju te očuvanju kulturne i sakralne baštine Hrvata u Srbiji. Dodatna je vrijednost u realizaciji projekata iz ovoga Programa odgovoran i transparentan način trošenja dodijeljenih sredstava od strane hrvatskih institucija i organizacija, a ostvareni rezultati pozitivno su ocijenjeni kako u Hrvatskoj, tako i u Vojvodini. Posebno ističemo činjenicu da je teritorijalna disperzija realiziranih projekata uračunavala ravnomjernu zastupljenost svih područja u kojima Hrvati žive«, navodi se u priopćenju DSHV-a koje je potpisao predsjednik Tomislav Žigmanov.

Novi natječaj Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za 2024. godinu bit će raspisan uskoro.

»Hrvatima u Republici Srbiji će na raspolaganju biti, kako je više puta najavljeno, čak 2 milijuna eura, što je višestruko uvećanje u odnosu na prijašnje godine. Stoga pozivamo sve hrvatske institucije, ustanove i organizacije te Katoličku Crkvu da se dobro pripreme te sukladno i na vrijeme odgovore na ovaj izazov ažurnim pribavljanjem i kvalitetnom razradom projektnih dokumenata te osiguranjem partnera iz Republike Hrvatske«, zaključuje se u priopćenju DSHV-a.

Projekt: CROz dan sa nama