21. travnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Godišnji koncert i obljetnica HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina

Godišnji koncert i obljetnica HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina

NOVI SAD, 25. studenog 2023. (RIA CROS) – Dva desetljeća postojanja i rada Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić iz Petrovaradina svečano su obilježeni večeras godišnjim koncertom Društva u punom amfiteatru novosadskog Spensa.

Osim domaćina, nastupili su gosti – KUD Čiče iz mjesta Novo Čiče u okolici Zagreba. Prije početka programa minutom šutnje odana je počast preminulim članovima koji su ostavili neizbrisiv trag u Jelačiću, posebno se prisjećajući dugogodišnjeg predsjednika Petra Pifata (1982. – 2022.).

Gosti su uživali u nastupu reosnovanog tamburaškog sastava Jelačić pod vodstvom prof. Branislava Tubića, zatim u pjesmama mješovitog pjevačkog zbora pod ravnanjem dirigentice Vesne Kesić Krsmanović, koja vodi zbor od 2005. godine, kao i klape Jelačić koja je program uljepšala poznatim pjesmama poput Evo mene moji judi, Ne diraj moju jubav i Ružo crvena.

Povodom 20. obljetnice predsjednik Društva Mirko Turšić je istakao kako je ono osnovano s ciljem njegovanja kulture, povijesti i običaja petrovaradinskih Hrvata.

»Najstarija sekcija je muzička, odnosno zbor koji je nastao kao nastavak rada zbora Neven. Iz zbora je nastala i klapa, kao i tamburaški sastav. Imamo i povijesno-istraživačku sekciju i dvije izdane knjige i još mnogo toga«, kazao je Turšić.

Svim zaslužnim pojedincima i predstavnicima institucija koje su pružale podršku Jelačiću proteklih godina uručeni su prigodni darovi, dok je predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata Ivo Martinović Društvu dodijelio Zahvalnicu za »izniman doprinos očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata u Republici Srbiji«.

HKPD Jelačić Petrovaradin djeluje u više sekcija: glazbena, povijesno-istraživačka, sportska, likovna, literarna te kreativna sekcija za djecu pod nazivom Petrovaradionica. Od 2008. redovito organiziraju svoje koncerte: godišnji, božićni i uskrsni, na kojima sudjeluju svi odjeli glazbene sekcije. Periodične manifestacije organiziraju prigodom obljetnica vezanih za znamenite Hrvate iz Petrovaradina poput Jelačića, Okrugića, Štefanovića, Prepreka ili događaje iz petrovaradinske povijesti. Godine 2021. obnovili su proslavu Vinkova, a ove godine i Petrovardinski karneval. Priređuju i gastromanifestaciju pod nazivom CROz kuhinje Vojvodine. Društvo surađuje s drugim društvima u zemlji i inozemstvu, a gostovali su u više gradova u Srbiji, Hrvatskoj i BiH.

Projekt: CROz dan sa nama