21. travnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Golubinačke mačkare na karti Federacije europskih karnevalskih gradova

Golubinačke mačkare na karti Federacije europskih karnevalskih gradova

»Izuzetno smo ponosni što su se Golubinačke mačkare našle na karti karnevalskih gradova. Ovo je za nas kao jednu malu hrvatsku zajednicu u Golubincima iznimno važno i to je povijesni trenutak za nas«, kaže predsjednica hrvatske golubinačke udruge Anita Naglić

Na generalnoj skupštini europske konvencije u Leskovcu 18. svibnja manifestacija Golubinačke mačkare službeno je postala članica Federacije europskih karnevalskih gradova. Ideja da Golubinačke mačkare podignu na višu razinu potekla je od HKPD-a Tomislav iz Golubinaca uz podršku Općine Stara Pazova i Turističke organizacije tog grada. Članovi golubinačke udruge velikim uspjehom smatraju uvrštavanje Golubinaca na kartu europskih karnevalskih gradova. Već od iduće godine očekuju dolazak većeg broja karnevalskih udruga iz cijelog svijeta i odlazak na karnevale u europske gradove.

Manifestacija s dugogodišnjom tradicijom

Golubinačke mačkare su kao običaj stigle u Golubince prije više od 200 godina. Pretpostavlja se da su stigle iz Dalmacije (gdje imaju najdužu tradiciju), u vrijeme doseljavanja u ovo selo. Godine 1963. održane su prve mačkare u organizaciji tadašnjeg Kulturno-umjetničkog društva Vladimir Nazor, a 2003. godine, kada je osnovana udruga HKPD Tomislav, u Golubincima su održane prve obnovljene mačkare, a 2007. godine održan je prvi karneval u Golubincima.

»Željeli smo očuvati običaje naših starih: maskirati se, obilaziti kuće, izvoditi pjesme, pripremati tradicionalna jela i uvesti pokladno jahanje. Želja nam je bila održati tradiciju, ali i podići manifestaciju na višu razinu. Općina Stara Pazova je prepoznala naš trud i manifestaciju uvrstila kao događaj od općinskog značaja. Godine 2005. počeli smo izlaziti na ulice kao karnevalske grupe. Tada smo počeli razmišljati o ulasku u Federaciju europskih karnevalskih gradova. Gledali smo kako to rade gradovi koji imaju puno veću karnevalsku tradiciju. Samoinicijativno i od vlastitih sredstava odlazili smo na karnevale u Kotor, Leskovac, Banju Koviljaču, Pančevo i Šabac. U suradnji s Općinom Stara Pazova (budući da je financijer i garant) Golubinačke mačkare su ove godine primljene u europske karnevalske gradove. Sad će k nama dolaziti karnevalske grupe iz cijelog svijeta i mi ćemo gostovati kod njih. To je za nas veliki uspjeh«, kaže član HKPD-a Tomislav i nekadašnji predsjednik udruge Vlatko Ćaćić.

Aktualna uprava udruge zdušno je prihvatila projekt prethodnog vodstva: uvrštavanja Golubinačkih mačkara na kartu europskih gradova.

»Izuzetno smo ponosni što su se Golubinačke mačkare našle na karti karnevalskih gradova Srbije. To je za nas kao jednu malu hrvatsku zajednicu u Golubincima iznimno važno i to je povijesni trenutak za nas. Velika nam je cast, ali i velika obaveza za koju se nadam da ćemo je uspjeti ispuniti u narednom periodu. S druge strane, to nam donosi i razne benefite. Nadamo se da ćemo sada moći ugostiti više karnevalskih grupa, da će odaziv na Golubinačke mačkare biti još veći i da će se za njih još više čuti. Manifestaciju u ovakvom obliku ostavit ćemo našim pokoljenjima, da nastave njegovati tradiciju i kulturu našeg naroda, ono što smo davno započeli«, istaknula je predsjednica golubinačke udruge Anita Naglić.

Značaj i za turizam

Osim Golubinaca i manjinske hrvatske zajednice, ovaj uspjeh iznimno je važan i za Općinu Stara Pazova, općinu s najživopisnijom nacionalnom strukturom u Srijemu.

»Golubinačke mačkare kao manifestacija s dugom tradicijom jedna su od manifestacija od općinskog značaja«, istaknula je ravnateljica Turističke organizacije Stara Pazova Dragana Zorić, te između ostalog dodala kako imaju 12 manifestacija od općinskog značaja i 60 kulturnih događaja tijekom cijele godine koje organizira Općina Stara Pazova i Turistička organizacija.

 »Golubinačke mačkare, kao jedna specifična manifestacija koja čuva i njeguje tradiciju i običaje od zaborava, selo Golubince izdvaja od drugih. Presretna sam što su konačno uspjeli ući u europsku asocijaciju. Mi Srijemci koji živimo na teritoriju Stare Pazove prepoznati smo kao dobri domaćini, a isto tako i organizatori mačkara. Članovi udruge daju sve od sebe u svim aktivnostima i radu i vjerujem da će to biti veliki uspjeh za njih. To je od velikog značaja i za cijelu općinu. Veliki je odaziv posjetitelja i gostiju iz brojnih gradova Srbije i regije i samim tim turizam u našoj općini ide u dobrom smjeru. Smještajni kapaciteti na području naše općine iz godine u godinu rastu. Prepoznati smo kao općina koja ima manifestacijski turizam, prvenstveno tranzitni, ali su tu i druge manifestacije koje privlače brojne turiste iz Beograda i Novog Sada, ali i iz okolnih mjesta. Ljudi vole osjetiti duh Srijema. Otvorenog smo srca i svi su uvijek dobro došli, a vjerujem da to osjete i posjetitelji Golubinačkih mačkara«, istaknula je Dragana Zorić.

 

 

Projekt: KROz Srbiju