23. srpnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Klačar: Rast desnice koji bi doveo u pitanje stabilnost Vlade bio bi uvod u političku krizu u Srbiji

Klačar: Rast desnice koji bi doveo u pitanje stabilnost Vlade bio bi uvod u političku krizu u Srbiji

SUBOTICA, 6. listopada 2023. (RIA CROS) – Govoreći u intervjuu za tjednik »Hrvatska riječ« o izborima najavljenim za 17. prosinca, izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar je kazao kako je i dalje Srpska napredna stranka vodeća stranka u Srbiji, AP Vojvodini i većini općina i gradova u Srbiji, te da su »samim tim i političke promjene na relativno dugačkom štapu«.

Klačar je rekao kako »izborna utrka može biti neizvjesnija u Beogradu, centralnim beogradskim općinama kao i većim gradovima u Vojvodini (Novi Sad) i centralnoj Srbiji (Niš, Kragujevac)«.

Također je ocijenio da »ako se budu dešavali neki nepredviđeni događaji, kao što je to bio slučaj proteklih godinu i pol dana (rat u Ukrajini, dvije velike tragedije u Srbiji, eskalacija na Kosovu...), takvi scenariji povećavaju šanse oporbi da naprave bolji izborni rezultat«, dok »desnici više odgovara ambijent nacionalne krize u vezi s Kosovom, jer to može omogućiti snažniju mobilizaciju njihovih birača i ugroziti podršku SNS koju čine i dijelovi tvrde desnice«.

Odgovarajući na pitanje »koji su izazovi pred Srbijom ako se dogode veće promjene u parlamentu, recimo osnaživanje stranaka s krajnjeg desnog dijela političkog spektra u parlamentu«, Klačar je rekao kako to »ovisi o kolikom osnaživanju se govori«.

»Ako bi buduća vlada imala stabilnu većinu, to ne bi ugrozilo vitalne državne procese koji su u tijeku, niti bi ugrozilo EU integracije i pregovore s Prištinom. Ako bi rast desnice bio veliki i doveo u pitanje stabilnost Vlade, u što čisto sumnjam, to bi bio uvod u političku krizu Srbije i vjerovatno bi se brojni procesi usporili. Tu se posebno misli na EU integracije, odnose sa zapadnim partnerima i pregovore s Prištinom«, ocijenio je Klačar za tjednik »Hrvatska riječ«.

Projekt: KROz dan sa nama