06. listopada 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Kotlovi obitelji Piuković i Kujundžić

Kotlovi obitelji Piuković i Kujundžić

SUBOTICA, 10. rujna 2023. (RIA CROS) – Na natjecanju u kuhanju ribljeg paprikaša Alasi i bećari, održanom 9. rujna u Monoštoru u organizaciji KUD-a Hrvata Bodrog, među dvadesetak kotlića bio je i jedan nešto drukčiji od ostalih, onaj u vlasništvu obitelji Piuković iz Subotice.

Dolaskom u obiteljski dom Grge Piukovića i njegove supruge Dominike u dvorištu nas je »dočekalo« četiri kotla poredanih oko katlanke.

»Tu ima jedan veći i jedan manji bakarni koto, i tu je jedan bakrač u kojem se sad kuvo riblji paprikaš u Monoštoru. Ovaj četvrti je liveni gvozdeni tučov. Skoro svi salašari su imali te bakarne kotlove koji su se uglavnom koristili za kuvanje pekmeza, paradičke i to na katlanki u koju bi se ložilo svašta. Kotlovi su se mećali samo na katlanku«, priča Grgo Piuković.

»Kad sam se udala i kad smo došli ode u varoš, moja majka Etela Kujundžić je kazala da ga nosim i da ga više ni ne vraćam, jel tamo on više nikom ne triba. Živili smo na salašu u Maloj Bosni i koristili smo taj koto redovno«, kaže Dominika, a Grgo dodaje da je manji bakarni kotao dobio od svoje mame Mare Piuković.

U kotlovima se grijala i voda za kupanje i pranje. »Bili su za to i niki limeni kotlovi, koji nisu tako teški ko gvozdeni. U njima se topila i mast ko nije imo tučove, a bakarni su se koristili i kad je tribalo 'pod košulje' grijat vodu tj. kad se pralo sve što je tribalo«, naveo je Grgo.

Danas se u obitelji Grge Piukovića najveći bakarni kotao svake godine koristi za kuhanje pekmeza od šljiva, a na koncu on objašnjava metodu za čišćenje tj. pranje kotla.

»To se uzme čutak slame, pokupi se gar, pogotovo od čutaka je bila najbolja. Metne se gar u koto i so tim čutkom se žulja. Ako triba, onda se prija čišćenja koto pokiseli, metne se na vruću katlanku i to samo od sebe popušti pa se posli žulja s gari.«

Projekt: KROz dan sa nama