25. svibnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Likovna kolonija na Tekijama

Likovna kolonija na Tekijama

PETROVARADIN, 10. rujna (RIA CROS) – Dvadesetak slikara iz Srbije (Sombora, Subotice, Novog Sada, Stare Pazove...), Hrvatske, Njemačke, Australije i Kine sudjelovalo je na III. likovnoj koloniji Tekije koja je održana 9. i 10. rujna u tom marijanskom svetištu u Petrovaradinu.

Organizatori su koloniju radno nazvali »Kad Dunav ljubi Frušku Goru« želeći da radovi budu mahom na tu temu, uz slike s motivima samog svetišta te poznatih Hrvata Novog Sada i Petrovaradina.

U ime oganizatora kolonije predsjednica Hrvatskog kulturnog centra Novi Sad Jasna Čordaš zahvalila se sudionicima te svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju manifestacije. Ona je navela kako HKC od prije dva mjeseca ima svoje prostorije na Tekijama, na poziv srijemskoga biskupa koadjutora Fabijana Svaline.

»Ovo je naša prva aktivnost u novom prostoru kojom otvaramo, nadamo se, vrlo uspješnu suradnju s Biskupijom. Zajedno s velečasnim Matejom Perićem nastojimo što više ispromovirati Tekije. Znamo koliki je povijesni značaj Tekija tako da ćemo u narednim godinama biti mnogo vidljiviji na turističkoj karti Novog Sada, Vojvodine i Srbije. Osim toga, preko likovne kolonije održavamo kontakte s Hrvatima iz drugih zemalja, a međunarodni karakter je veoma bitan«, kazala je Čordaš.

Kao i prethodne dvije, i ovogodišnja kolonija na Tekijama ima humanitarni karakter.

»Sredstva koja prikupimo od prodaje slika aukcijom ćemo ovog puta donirati Caritasu. Ove godine neće sve slike ići na aukciju, jedan dio će ići kao poklon Biskupiji, odnosno sjedištu na Tekijama kako bismo uredili i opremili ovaj prostor, a jedan dio slika će ostati u fundusu HKC-a«, navodi Čordaš.

Likovnu koloniju otvorila je opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu Davorka Velecki Čičak koja je pohvalila inicijativu za održavanje »divne kulturne manifestacije na tako inspirativnom prostoru«.

Projekt: KROz dan sa nama