23. srpnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Mladomisnik Željko Evetović u posjetu rodnoj Subotici

Mladomisnik Željko Evetović u posjetu rodnoj Subotici

SUBOTICA, 24. prosinca 2023. (RIA CROS) – Nakon što je zaređen za svećenika Sydneyske nadbiskupije, Željko Evetović došao je u posjet rodnoj Subotici. Ovdje je služio nekoliko mladih misa te govorio o svome pozivu i, kako kaže, »avanturi koju živi s Kristom«.

»Prezadovoljan sam i žao mi je što se ovo nije moglo ranije dogoditi. Svaki dan, svaki tren i kao đakon i sad kao svećenik je za mene kao da živim jedan medeni mjesec s Kristom, za koji se nadam da neće nikad prestati do kraja mog života«, rekao je 43-godišnji vlč. Evetović.

Mladomisnik Evetović podrijetlom je iz subotičke župe Uskrsnuća Isusova gdje je kršten s 18 godina nakon čega je ubrzo napustio crkvu. Četiri godine nakon krštenja, 2003., ušao je u kršćansku zajednicu Neokatekumenskog Puta gdje je, kaže, otkrio svećenički poziv koji je dobio krštenjem.

»Stjecajem okolnosti sam prije 20 godina krenuo na kateheze u župu i tu, u jednoj kršćanskoj zajednici je sjeme, poziv koji sam primio na krštenju, ponovno dobivalo vodu da može rasti i vršiti Božju volju. Zahvalan sam Bogu za mons. Belu Stantića, mog tadašnjeg župnika koji je primio Neokatekumenski Put, unatoč protivljenju nekolicine, u svoju župu i tako meni spasio život. Zahvalan sam i pokojnom vlč. Lazaru Ivanu Krmpotiću koji je ovu kršćansku formaciju doveo u Subotičku biskupiju, tj. Đurđin gdje se i vlč. Stantić mogao susresti sa stvarnošću i prepoznao Put kao neophodan za svoju župu«, priča mladomisnik.

Od 2012. vlč. Evetović živi u Sydneyu, u Australiji, gdje je završio formaciju za misionarskog svećenika u Nadbiskupijskom misijskom sjemeništu Neokatekumenskog puta »Redemptoris Mater«. Studije filozofije i teologije završio je na Katoličkom sveučilištu »Notre Damme« i Katoličkom institutu Sydney 2022. nakon čega je zaređen za đakona, a 4. studenoga ove godine za svećenika. Svoju svećeničku službu započeo je u sydneyskoj župi Gospe Fatimske u Caringbah.

Vlč. Evetović na pitanje kako je biti svećenik u Australiji, odgovara: »Izazovno«. Objašnjava kako je to izrazito sekularizirana zemlja s puno religija.

»Australija je kao svijet u malom. Sydney ima gotovo šest milijuna stanovnika i ondje ima jako puno religija, bez-religije, sekti… Ljudi, i naši vjernici, župljani su često zbunjeni jer sve to ima utjecaj i na njih. Dolaze u dodir s različitim drugim religijama kroz suživot s drugim ljudima, pa onda knjige, reklame… To je velika razlika u odnosu na situaciju u Subotici pa i Srbiji gdje gotovo da i ne postoji ništa drugo osim kršćanstva, samo je pitanje jesi li katolik ili pravoslavac ili si nereligiozan. U Australiji imaš sve«, kaže vlč. Evetović.

Mladomisnik Evetović uočava kako dosta ljudi u Srbiji misle da su nesretni zbog siromaštva, što, kaže on, nije istina jer dolazi iz izrazito razvijene države u kojoj je vidio kako materijalno bogatstvo ne daje život, sreću i zadovoljstvo ljudima.

»Kad sam otišao u Australiju, vidio sam kako imaju sve; sve ono što mi ovdje priželjkujemo i težimo da imamo, a opet nisu sretni ako ne žive s Kristom. Bogatstvo im nije izvor radosti, slobode i mira. Možeš imati sve materijalno osigurano, ali ako živiš u grijehu, van Božje volje, svejedno ćeš biti nesretan«, kaže vlč. Evetović.

Najveći udio Australijanaca izjašnjava se bez-religije ili ateistima, a nakon njih slijede kršćani katolici. Vlč. Evetović kaže kako je njegova misija donijeti Krista do njih i njihovih srca.

»Sva njihova srca su prikrivena sa svim drugim stvarima, osim Kristom – slojevima zabrinutosti, materijalizmom, drugim duhovnostima… Moja želja i misija je navijestiti Krista i samo Krista, sve ostalo je ispraznost«, navodi mladomisnik.