04. ožujka 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Mons. Ferenc Fazekas novi je biskup Subotičke biskupije

Mons. Ferenc Fazekas novi je biskup Subotičke biskupije

SUBOTICA, 7. listopada 2023. (RIA CROS) – Subotička biskupija dobila je danas novog biskupa. Sveti Otac Franjo imenovao je dosadašnjeg upravitelja biskupije mons. Ferenca Fazekasa za subotičkog biskupa, izvijestio je u 12 sati Tiskovni ured Svete Stolice.

»Moja okolina zna da se tome uopće nisam nadao. Što više, više sam puta izjavio da je to nemoguće i da sam već na početku ispao iz svake kombinacije. Zbog svega toga ovo imenovanje od strane našega dragoga pape Franje me duboko iznenadilo. Hvala svetom Ocu na njegovom povjerenju«, rekao mons. Fazekas nakon biskupskog imenovanja u kapeli Biskupijske klasične gimnazije i sjemeništa »Paulinum« u Subotici.

Novi biskup pozvao je vjernike da mole za njega, a kao molitvu istaknuo je krunicu.

»Danas je spomendan Blažene Djevice Marije od krunice. Sveta krunica je draga molitva za nas katolike. Nju čuvamo kao svetinju jer u njoj razmišljamo o svemu što je Isus Krist naš spasitelj za nas učinio i kako je naša nebeska majka Marija bila uvijek pridružena i privržena događajima našega otkupljenja. Zato sve vas prosim da molite za me, za našu biskupiju da svi mi zajedno budemo uistinu vjerni svjedoci naše kršćanske vjere i radosne vijesti koju nam je dobio Isus Krist jedini spasitelj svijeta«, rekao je mons. Fazekas.

Mons. Ferenc na novoj će službi naslijediti pokojnog biskupa Slavka Večerina, koji je iznenada preminuo prije godinu dana.

Mons. Ferenc Fazekaš rođen je 9. rujna 1958. godine u Bečeju. Biskupijsku klasičnu gimnaziju »Paulinum« u Subotici pohađao je kao pitomac istoimenog malog sjemeništa. Potom je kao bogoslov Subotičke biskupije od 1977. do 1984. bio na odgoju u Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, gdje je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu studirao filozofiju i teologiju.

Za svećenika Subotičke biskupije zaređen je 29. lipnja 1984. u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske. Prve dvije godine svećeničke službe djelovao je kao župni vikar u župi Presvetog Trojstva u Somboru, da bi potom dvije godine bio na službi župnog vikara u Bačkoj Topoli, uz što je 1986. bio imenovan za upravitelja župe u Bajši. Službu upravitelja župe u Bogojevu vršio je od 1988. godine. Župničku službu vršio je od 1993. u Bajši, potom od 1994. u župi sv. Franje u Senti, zatim od 1998. u Bačkoj Topoli, pa je 2021. imenovan za župnika župe sv. Jurja u Subotici.

Između 2005. i 2012. bio je na službi dekana Bačkotopolskog dekanata, a od 2012. do 2020. bio je arhiprezbiter Potiskog arhiprezbiterata. Godine 2020. imenovan je za generalnog vikara Subotičke biskupije. Ovu službu vršio je sve do smrti biskupa Večerina, te je 29. kolovoza 2022. bio izabran za dijecezanskog upravitelja Subotičke biskupije, izvijestio je Tiskovni ured Subotičke biskupije.

 

Projekt: KROz dan sa nama