23. srpnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Obilježen Dan oslobođenja Subotice od fašizma

Obilježen Dan oslobođenja Subotice od fašizma

 

SUBOTICA, 10. listopada 2023. (RIA CROS) – Dan oslobođenja Subotice u Drugom svjetskom ratu obilježen je danas polaganjem vijenaca na spomenike žrtvama fašizma.

 

Vijence na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, položile su brojne delegacije.

U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, vijenac je položila delegacija koju je predvodio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

»Iako udaljena od najžešćih ratnih operacija, ogromnog danka u ljudskim životima nije bila pošteđena ni Subotica u kojoj su, poznato je, antifašistički pokret činili ljudi različite nacionalne i vjerske pripadnosti, različitog socijalnog statusa i obrazovanja, ali jedinstveni u borbi za slobodu. U Drugom svjetskom ratu stradalo je više od 7000 građana Subotice«, rekao je Bakić.

Dodao je gradonačelnik Subotice i kako smo u obavezi da se svake godine sjetimo herojske borbe zahvaljujući kojoj je Grad oslobođen.

 

Prisutnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma obratili su se i predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, Aleksandar Toković, i predsednik SUBNOR-a AP Vojvodine Jovo Baroševčić.

Poručili su i oni kako se ovaj datum, 10. listopada ne smije zaboraviti u povijesti grada.

»Imamo obvezu da njegujemo sjećanje na sve njih, jer ništa svjetlije i ljepše od slobode«, rekao je Toković.

»Mladima poručujemo da vole svoju zemlju i cijene pretke koji su im omogućili život u slobodi«, kazao je Baroševčić.

Vijenac na Spomenik žrtvama fašizma u ime Vlade Republike Srbije i Sjevernobačkog upravnog okruga položila je delegacija koju je predvodio načelnik Okruga, Bojan Šoralov.

Vijence su položile i delegacije SUBNOR-a i lokalnih samouprava Apatin i Sombor, Jevrejske općine Subotica, kao i delegacije brojnih udruženja, političkih partija, stranaka i nevladinih organizacija.

 

Na današnji dan prije 79 godina, borci Subotičkog partizanskog odreda i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u sadejstvu sa Crvenoarmejcima oslobodili su Suboticu od fašističkog okupatora.

Odlučujuća bitka odigrala se na željezničkoj postaji gdje je smrtno stradao komandant Subotičkog partizanskog odreda Jovan Mikić Spartak.

Projekt: Croz Suboticu