25. svibnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Obilježeno 250 godina od početka izgradnje katedrale Subotičke biskupije

Obilježeno 250 godina od početka izgradnje katedrale Subotičke biskupije

 

SUBOTICA, 14. listopada 2023. (RIA CROS) – Današnjom misom zahvalnicom obilježeno je 250 godina od početka izgradnje crkve sv. Terezije Avilske u Subotici, katedralom Subotičke biskupije.

Misu je predvodio biskup Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas uz koncelebraciju župnika mons. Stjepana Beretića i brojne druge svećenike biskupije.

»Danas obilježavamo dvostruku obljetnicu naše subotičke stolne bazilike. Na današnji dan prije 50 godina naš nekadašnji biskup Matiša Zvekanović je posvetio ovu našu katedralu. Prije 250 godina počela je izgradnja ove crkve posvećene sv. Tereziji Avilskoj. Sve to nas ispunjava sa zahvalnošću dragome Bogu, a ujedno se sjećamo svih onih koji su svoje znanje, umijeće i rad uložili u izgradnju ove naše stolne bazilike«, rekao je biskup i dodao kako je neriješena pukotina na čelu crkve problem koji ih tišti te da će njegovo rješavanje biti jedan od najvećih zahvata biskupije.

Uoči obljetnice sinoć je u Mađarskom kulturnom centru Népkör katedralni župnik održao predavanje o povijesti ove župe i svinj njezinih 14 dosadašnjih župnika, a restauratorica umjetnosi Zsuzsanna Korehc Papp govorila je o umjetničkim slikama Josefa Schöffta koje od početka XIX. stoljeća krase ovu crkvu.

Povodom obljetnice priređena je i izložba liturgijskih predmeta koje posjeduje župa sv. Terezije Avilske. Izložba je postavljena u Népkör-u, a može se pogledati još danas i sutra.

Prvobitni, više puta mijenjani plan crkve sv. Terezije Avilske načinio je Franz Kaufmann iz Pešte. Počela se graditi 1773., a završena je za šest godina.

 

Projekt: CROz Suboticu