23. srpnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Održan okrugli stol o unaprjeđenju položaja osoba s invaliditetom

Održan okrugli stol o unaprjeđenju položaja osoba s invaliditetom

NOVI SAD, 31. listopada 2023. (RIA CROS) – U okviru projekta »Posao po mjeri – ekonomsko osnaživanje osoba s invaliditetom« u Novom Sadu je održan okrugli stol o unaprjeđenju lokalnih politika u oblasti zapošljavanja osoba s invaliditetom, prenosi Radio-televizija Vojvodine (RTS).

U okviru projekta otvoreno je i šest Karijernih centara za osobe s invaliditetom, koje u njima mogu steći znanja i vještine potrebne za zapošljavanje. Karijerni centri otvoreni su u Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Nišu, Subotici i Zrenjaninu, a namijenjeni su osobnom razvoju i stjecanju vještina potrebnih za lakše zapošljavanje najmanje 12 tisuća osoba s invaliditetom koje su trenutno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, objašnjava za RTV savjetnica u novosadskom Karijernom centru Anita Govlja.

Analiza lokalnih politika zapošljavanja osoba s invaliditetom pokazala je da polovina poslodavaca i danas radije bira da plati penale nego da zaposli potreban broj osoba s invaliditetom, ukazuje Katarina Stanić iz Centra za socijalnu politiku. Također, novac koji se od penala slije u proračun trebao bi se usmjeriti na aktivne mjere zapošljavanja osoba s invaliditetom, ali u praksi nije tako.

Kako prenosi RTV, projekt »Posao po meri« financira USAID, a od prošle godine provodi Forum mladih s invaliditetom. Partneri su im Caritas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv i Centar za samostalni život osoba s invaliditetom Srbije, a realizirat će se još tri godine.

Projekt: CROz dan sa nama