04. ožujka 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Plenković: Hrvati u Srbiji trebaju imati jednaka prava kao Srbi u Hrvatskoj

Plenković: Hrvati u Srbiji trebaju imati jednaka prava kao Srbi u Hrvatskoj

ZAGREB, 6. siječnja 2024. (RIA CROS) – Srpsko narodno vijeće organiziralo je danas u dvorani hotela Westin u Zagrebu tradicionalni Božićni domjenak, kome su uz ostale uzvanice prisustvovali i premijer Vlade Hrvatske Andrej Plenković, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić i specijalni izaslanik predsjednika Srbije za rješavanje pitanja nestalih s Hrvatskom Veran Matić.

Pojašnjavajući svoju izjavu da se Vlada Hrvatske zalaže za jednaka prava Hrvata u Srbiji kao što ih imaju Srbi u Hrvatskoj Plenković je novinarima rekao da su sa srbijanskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj uspostavljeni »partnerstvo, dijalog, projektna suradnja, ali prije svega političko povjerenje koje je osiguralo snažnu političku stabilnost Hrvatskoj zadnjih osam godina«.

Dodao je da se Vlada »zalaže za jednaka prava Hrvata u Srbiji kao što imaju Srbi u Hrvatskoj, osobito kad je riječ o provedbi sporazuma između dvije zemlje, a koje bi omogućilo i Hrvatima u Srbiji da imaju zajedničko političko predstavljanje i na nacionalnoj razini, na razini Narodne skupštine Srbije i na razini pokrajine, u Vojvodini«.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić u svom obraćanju osvrnula se na odnos Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

»Naši odnosi mogli bi biti još i bolji. Protekle godine, nakon obećavajućih poruka otopljavanja između Srbije i Hrvatske, nisu se zaustavili na djelovanju u društvenoj, kulturnoj, javnoj, ekonomskoj, ali ne i političkoj sferi. Manjine mogu biti most, ali ako se na obalama konstantno postavljaju ploče upozorenja, most nema svoju funkciju. Most nema svoju svrhu ako se još uvijek bojimo da će nas suprotna obala ugroziti«, kazala je predsjednica HNV-a.

Upravo zato izrazila je vjeru i duboko očekivanje da će se komunalna infrastruktura u mjestima gdje žive Srbi u Hrvatskoj nastaviti razvijati, da će Hrvati u Srbiji biti uključeni u procese donošenja odluka na svim razinama, da će bilateralni susreti na vrhu dvaju država rezultirati konkretnim akcijskim planom, da će se otvoriti fondovi za manjine i da neće ponovno biti propuštena godina koja je pred nama.

Foto: HINA

Projekt: CROz dan sa nama