23. srpnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Posljedice nezapamćenog nevremena u Srijemu

Posljedice nezapamćenog nevremena u Srijemu

Oluja koja je prošlog tjedna dva puta pogodila Srijem izazvala je veliku štetu na njivama, vjerskim objektima, javnim i privatnim stambenim zgradama. Najveću štetu pretrpjele su rumska, srijemskomitrovačka i šidska općina. Vjetar je čupao stabla iz korijena, lomio grane, nosio crijepove i limene krovove s kuća. Zbog grmljavine mnogi dijelovi Šida i sela ostali su bez struje i vode nekoliko dana. Uništeno je i više od 400 objekata na području šidske općine i više od 1.500 oranica i voćnjaka. Stožer za izvanredne situacije u Rumi, Srijemskoj Mitrovici i Šidu donio je odluku da se zbog posljedica nevremena uvede izvanredna situacija.

Tijekom prošloga tjedna javna poduzeća su na terenu otklanjala drveće i grane koje su se nalazile na cesti i stazama. Građani ispred svojih kuća otklanjali su šut, izlomljeno zelenilo i polupani crijep. Na ulazu u gradske parkove, gdje je stradao veći broj stabala, postavljene su trake upozorenja za pješake.

 

U Šidu šteta na 20. 000 hektara

Obećanja lokalne samouprave su da će se građanima pomoći sukladno s financijskim sredstvima dobivenim od države.

»Činjenica je da je načinjena izuzetno velika šteta, kako na javnim i privatnim objektima tako i u cijelom šidskom ataru. Više od 20.000 hektara poljoprivrednih površina su pretrpjeli ogromne gubitke. Nastala je velika šteta i na višegodišnjim voćnjacima, vinogradima kao i u šumama na području šidske općine. Svih 18 naseljenih mjesta u šidskoj općini su pogođena olujom. Saosjećamo sa svim ljudima koji su pretrpjeli štetu. Sreća je što nismo imali ljudskih žrtava. Nadam se da će Stožer za izvanredne situacije u suradnji s republičkim i pokrajinskim stožerima za izvanredne situacije u što kraćem roku donijeti neke druge mjere koje će biti od koristi za naše stanovništvo«, istaknuo je predsjednik Općine Šid Zoran Semenović.

 

U srijemskoj regiji nanijeta je značajna šteta na poljoprivrednim površinama. Stradali su suncokret, kukuruz, šećerna repa, soja i pšenica koja nije požnjevena. Najveća šteta na području srijemskomitrovačke općine prijavljena su u selima Fruške gore, Bešenovo, Šuljam, Grgurevci i Divoš. Dobrim su djelom stradala polja i u atarima šidske općine

»Na 5,5 hektara sam posijao suncokreta i dva hektara je uništeno. Nadam se boljim vremenskim prilikama kako bi opstao suncokret na tim površinama. U vrtu mi je stradala rajčica, krastavci a ostalo povrća je u dobrom stanju za sada«, kaže Darko Šili iz Ljube i dodaje da u selu nije bilo struje tri dana i da su mnogi bili prinuđeni kupovati agregate kako se meso u zamrzivaču ne bi pokvarilo.

Drugi su nosili meso kod rodbine i prijatelja u susjedno selo, ali bilo je i onih koji su ga morali baciti.

 

 

Projekt: KROz Srbiju