23. srpnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Program XI. Festivala sjećanja

Program XI. Festivala sjećanja

SUBOTICA, 18. listopada 2023. (RIA CROS) – U Art bioskopu »Lifka« predstavljen je program XI. Festivala sjećanja, koji će biti održan u petak i subotu 20. i 21. listopada. 

Program Festivala sadrži dvije cjeline - film kao povijesni izvor (petak) i predstavljanje novih sadržaja i autora (subota), prenosi Subotica.info.

 

U petak, 20. listopada, od 17 sati sjetit ćemo se pionira kinematografije Aleksandra Lifke. Od 19 sati, program se otvara uz izložbu »Tragovi jednog vremena«, filmskih plakata iz fundusa Filmskog centra Srbije.

Program nastavlja predavanje »Filmska istorijska čitanka«, na kojem će Aleksandar Erdeljanović, direktor Arhiva Kinoteke, prikazati stotinak arhivskih filmskih zapisa o povijesnim ličnostima Srbije i Jugoslavije.

Gost večeri je Lordan Zafranović, režiser, koji će od 21 sati govoriti na temu odnosa filma i povijesti. Nakon predavanja, bit će prikazan Lordanov film »Krv i pepeo Jasenovca«.

 

U subotu, 21. listopada, bit će predstavljeni mladi autori, Subotičani koji se bave filmom.

Od 19 sati bit će predstavljen film »Pica sa ananasom« Stefana Oroveca i Mihajla Plankoša, uz razgovor sa autorima.

Od 21 sati bit će predstavljen film »9-5« Maše Šarović, uz razgovor s autorkom i dijelom filmske ekipe koji će voditi Mile Tasić, prenosi Subotica.info