25. svibnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Punjena paprika

Punjena paprika

U našem KuHaRu do sada smo objavili skoro 50 recepata tradicijskih jela. Neka od njih kuhaju se i danas, neka rijetko, a nekih se sjećaju samo još starije kućanice. Jela su bila sezonska, odnosno kuhala su se onda kada su manirnice bile dostupne. Jedno od takvnih jela je i punjena ili kako na somborskim salašima kažu filovana paprika. Danas se može kuhati tijekom cijele godine, a nekada se kuhala samo ljeti kada u vrtovim sazrije paprika. Iako su tada već ponestale zalihe mesa, uvijek je na salašima bilo onih koji su klali manju svinju i prodavali meso, pa se tako i bez zamrzivača i odlaska u mesnicu moglo doći do mesa. Punjena paprika obično se kuhala nedjeljom i uz nju je išla samo laganija juha s mesom.

 

 

Sastojci:

14 srednjih paprika

2 manje tikvice

kilogram mljevenog svinjskog mesa (može i mješavina svinjskog i junećeg mesa)

šaka domaće tarane

jaje

nekoliko češnja češnjaka

jedan mali crni luk

3 male žlice soli

2 male žlice papra

1 jušna žlica crvene mljevene paprike

3 dl kuhane rajčice

2 jušne žlice brašna

 

 

 

Priprema:

Izdubiti paprike tako da se odstrane peteljke i sjemenke. Tikvice oguliti, presjeći na pola i malom žlicom ili nožem izdubiti. Taranu kratko propržiti i ostaviti da se ohladi.

U veću posudu staviti meso, dodati jaje, sjeckani češnjak i luk, sol, papar, taranu i začinsku papriku. Smjesu rukom dobro umijesiti i puniti paprike i tikvice.

U veću, dublju posudu ređati papriku tako da prekriju dno. Dodati rajčicu i vode koliko je potrebno da sva paprika bude prelivena vodom. Kuhati lagano oko tri sata. Ne smije jako ključati niti se miješati već se posuda samo prodrma.

Radi boljeg okusa može se tijekom kuhanja dodati malo vegete ili nekog drugog biljnog začina.

Pri kraju kuhanja napraviti zapršku od brašna i paprike i zapržiti kuhanu papriku. Ukoliko želite laganije jelo, stavi se manje zaprške, a ima i onih koji papriku kuhaju samo u rajčici bez zaprške, ali tada treba dodati više kuhane rajčice.

 

 

Projekt: KROz Srbiju