04. ožujka 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Širenje iskre među »Raspjevane zvjezdice«

Širenje iskre među »Raspjevane zvjezdice«

SUBOTICA, 6. siječnja 2024. (RIA CROS) – Pri Hrvatskoj glazbenoj udruzi Festival bunjevački pisama od rujna prošle godine djeluje dječji zbor Raspjevane zvjezdice kojeg vodi odgojiteljica Marina Piuković. Čine ga učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, ima ih 16 i spreman je primiti još desetak malih talentiranih pjevača.

Marini Piuković, odgojiteljici u vrtiću Marija Petković – Sunčica u Subotici, još 2019. godine obratio se dopredsjednik HGU-a Festival bunjevački pisama Vojislav Temunović s idejom da se pri udruzi osnuje jedan zborić i da bi ga ona mogla voditi.

»Uoči posljednje Smotre dječjih pjevača i zborova Vojo me je zamolio da probam okupiti cure da budu 'kraljice' i da vidimo kako će to uspjeti i možemo li krenuti sa zborom. Sljedeći naš nastup bio nam je u studenom prigodom godišnjeg koncerta HGU-a FBP, te za božićni program U susret Božiću u Hrvatskom domu – Matici. Sve je to još u povoju i javljaju se novi članovi. Trenutno ih je 16-ero i budući da se kvalitetniji rad može ostvariti s manjom grupom, ne bih voljela da pređeno brojku od 20-25. Primamo učenike do 6. razreda osnovne škole koji, naravno, imaju sluha, a budući da mnogi od njih idu u Muzičku školu, u tom smislu su već provjereni«, kaže voditeljica zbora Marina Piuković.

Probe se održavaju jednom tjedno – srijedom od 19 sati, a što se tiče repertoara, do sada su ga prilagodili događajima na kojima su nastupili.

Marina je u svijetu glazbe od svoje šeste godine, a ljubav prema njoj može zahvaliti svojoj dragoj teti.

»Od svoje šeste godine išla sam rado kod moje tete, časne Mirjam Pančić, koja me je usmjerila ka muzici. Svašta smo radile, od razvijanja muzičke memorije, učenja sviranja klavira, u crkvi sam pjevala, i tu iskru je ona 'zapalila'. U petom razredu sam upisala nižu Muzičku školu (flautu i solfeđo) i trebalo je sve to nadoknaditi jer se u nižu muzičku inače kreće od trećeg razreda pa sam tako išla i na privatne satove. Nakon niže, upisala sam srednju muzičku gdje sam išla na dva smjera – teoriju i instrument (flauta), završila sam za muzičkog suradnika i za izvođača flautista. Nakon završetka srednje, budući da su to bile ratne '90-e, nije bilo uvjeta da idem van Subotice, a i svakako sam jako željela upisati se ovdje u pedagošku za odgojiteljicu. Uvijek govorim sebi, da se ponovno rodim, napravila bih tu istu kombinaciju – da idem u srednju glazbenu, a potom na Višu pedagošku za odgojiteljicu. To je fenomenalan spoj, jer u vrtiću sviram i držim zbor i orkestar«, navodi Marina.

Iza nje je pedagoško-glazbeni rad dug gotovo tri desetljeća, a kao odgojiteljice započeo je 1996. u subotičkom vrtiću Šumice, gdje je radila do 2001. godine.

»Vrtić Marija Petković – Sunčica je otvoren 2001., a budući da sam bila na rodiljskom, tamo sam počela raditi u siječnju 2002. gdje sam odmah ponovno osnovala zbor. Kad god je trebao neki nastup, gdje god je trebalo negdje pjevati, mi smo kao vrtić bili prisutni. U ovom se vrtiću radi po tzv. Montessori programu pa sam tako tijekom godina sklopila Orffov instrumentarij (skup udaraljki koje se koriste kao potpora u orkestrima), dopunjujući vremenom ono što nedostaje – imamo ksilofone, metalofone, podržavaju nas mnogi u tome da nas obnove«, kaže ona.

Projekt: CROz dan sa nama