04. ožujka 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Skupština DSHV-a: Priprema se koalicijski savez nacionalnih manjina za izbore

Skupština DSHV-a: Priprema se koalicijski savez nacionalnih manjina za izbore

SUBOTICA, 28. listopada 2023. (RIA CROS) – Delegati Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini usvojili su na Radnoj skupštini aklamacijom, bez glasova protiv, Izvješće o radu, financijsko izvješće, izvješće Nadzornog odbora te Plan i program rada za iduće razdoblje, koje uključuje i izvanredne izbore koji će se održati 17. prosinca, piše »Hrvatska riječ«. 

Radna skupština održana je u Domu kulture u Maloj Bosni. Skupštini je nazočilo 198 delegata iz mjesnih odbora i podružnica stranke, a gost na skupštini je bio ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman je rekao kako treba biti snažan i imati strpljenja i ići naprijed i onda kada se posustane, kada je teško. Poručio je da DSHV ima dugu tradiciju postojanja i zastupanja Hrvata u Srbiji i stožerna je stranka, te da se ne može dopustiti luksuz fragmentiranja jer se onda nestaje, te je istaknuo kako i Vlada Hrvatske i premijer Plenković zaista podržavaju Hrvate u Srbiji. Rekao je kako Hrvatska želi da i Hrvati u Srbiji imaju garantirane mandate i predstavnike u parlamentu i ministre kao što to imaju i Srbi u Hravtskoj.

»Mi ćemo 2025. godine imati izbornu skupštinu gdje ćemo birati novo vodstvo. Do tada, mislim da trebamo na tragu onoga što smo do sada činili i radili, nastaviti raditi. Prvo, djelovanje kroz mrežu organizacija, tijela Vijeća i predsjedništva mora biti redovito, svi poslovi se usklađivati s pravnim propisima u Srbiji a financijsko djelovanje pratiti sve zakonske okvire kad je u pitanju financiranje političkih stranaka«, rekao je Žigmanov te poručio kako i u mjestima gdje nema mjesnih organizacija DSHV-a trebaju osnivati organizacije i organizirano politički djelovati .

Predsjednik stranke je govorio i o predstojećim izborima za zastupnike u Narodnoj skupštini i zastupnike u Skupštini AP Vojvodine. Kazao je da i dalje inzistiraju na institutu zajamčenih mandata koji ne postoji u Srbiji iako je to izričito navedeno u međudržavnom Sporazumu između Hrvatske i Srbije.

»Mi i dalje inzistiramo na modelu kakav postoji u Hrvatskoj ali do tada ne smijemo sjedeti skrštenih ruku i prepustiti se stihiji nego tražiti modele kojima ćemo uspjeti nadomjestiti tu vrstu deficita. Razgovara se o važnosti sudjelovanja političkih predstavnika nacionalnih manjina u tijelima vlasti i druge nacionalne zajednice su svjesne važnosti toga pitanja i ozbiljno razgovaramo o tome da u jednoj širokoj platformi političkih organizacija nacionalnih zajednica u jednom koalicijskom savezu izađemo ponovno na izbore«, rekao je Žigmanov i dodao kako se intenzivno vode razgovori s nekoliko političkih stranaka bošnjačke, bugarske, rumunjske, slovačke nacionalne zajednice i svih onih koji imaju svoje političke organizacije kako bi zajedno pokušali osigurati glasove u predstavničkim tijelima.

To će biti tema Vijeća DSHV-a, rekao je, a kada se odluke donesu pozvao je sve članove da prilježno pristupe predizbornim radnjama od prikupljanja potpisa pa do organiziranja kampanje.

 

Projekt: CROz Suboticu