25. svibnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Smotra hrvatskog filma u Beogradu

Smotra hrvatskog filma u Beogradu

BEOGRAD, 11. studenoga 2023. (RIA CROS) – Smotra hrvatskog filma u Beogradu, peta po redu, održana je od 7. do 10. studenoga u Muzeju jugoslovenske kinoteke ponudivši publici selekciju novih hrvatskih filmova s fokusom na laureate ovogodišnjeg festivala u Puli.

Otvorena je igranim filmom Najsretniji čovjek na svijetu u režiji Teone Strugar Mitevske (Zlatna arena za najbolju mušku ulogu Adnanu Omeroviću). Prikazan je i nagrađivani srpsko-hrvatski triptih omnibus Da li ste videli ovu ženu? tandema debitanata redatelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića, laureat Zlatne arene za glavnu žensku ulogu (Ksenija Marinković) i kameru, te igrani dugometražni film Odluka Branke Bešević Gajić.

Dio programa bili su i kratki dokumentarni filmovi Antun Gustav Matoš: Josipu Jurju I. kralju naših svih ideala Mihaela Kelbasa i Ivane Kelbas i Ja sam dakle Bunjevac porijeklom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem Mihaela Kelbasa, te Veće od traume dugometražno-dokumentarni film Vedrane Pribačić, prema scenariju Mirte Puhlovski. Prikazan je i animirani dugometražni film Cvrčak i mravica Luke Rukavine koji je osvojio Zlatnu arenu u Puli za najbolji scenarij.

Posljednjeg dana manifestacije, na programu su bila još dva igrana dugometražna ostvarenja: Ilirycvum Simona Bogojevića Naratha i Tragovi Dubravke Turić (osvojio je Zlatnu arenu za montažu).

Selektorica programa je redateljica Branka Bešević Gajić. Smotru hrvatskog filma organizira Zajednica Hrvata Beograda Tin Ujević, a uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Plavog filma iz Zagreba, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, Jugoslovenske kinoteke i drugih institucija i suradnika.

Manifestaciju je otvorila opunomoćena ministrica Veleposlanstva RH u Beogradu Davorka Velecki Čičak ističući kako je na ovaj način moguće jačati profesionalnu umjetničku – filmsku suradnju Srbije i Hrvatske.

Projekt: CROz dan sa nama