23. srpnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Sustavna potpora županija Hrvatima u Srbiji

Sustavna potpora županija Hrvatima u Srbiji

 

ZAGREB, 21. rujna 2023. (RIA CROS) – Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija ( HZŽ) usvojeno je Pismo namjere o uspostavljanju suradnje Hrvatske zajednice županija i Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV). Ovim sporazumom, koji će biti potpisan  u prosincu, županije će usustaviti financiranje projekata i programa HNV-a čime će dosadašnja potpora biti znatno snažnija, priopćilo je danas Hrvatsko nacionalno vijeće.

Pismo namjere potpisano je na inicijativu župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara.

»Inicijativa koja je na današnjoj sjednici usvojena značit će jedno novo razdoblje u funkcioniranju krovne institucije Hrvata u Republici Srbiji. Radujemo se da više nećemo morati iznova svake godine trošiti snagu i energiju na iznalaženje sredstava za troškove redovitih programa kao što su prijevoz, udžbenici ili potpora udrugama, već ćemo je usmjeriti na nove razvojne programe i projekte«, rekla je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Osim usvajanja odluke o kontinuiranoj potpori svih županija i Grada Zagreba, potpisan je i sporazum s Krapinsko-zagorskom županijom o stipendiranju učenika i studenata koji studiraju u Republici Srbiji.

»Gesta osiguravanja sredstava za stipendije učenika i studenata koji studiraju u Republici Srbiji govori kako župan Kolar ima odlično razumijevanje naših potreba. Stipendiranje mladih koji će ostati 'rasti gdje su posijani' jedno je od naših velikih prioriteta«, kazala je Vojnić.

Kao primjer dosadašnje dobre suradnje predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula ja Prilog tomu dao je i novi kapitalni projekt Vlade Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kojim će se izgraditi, odnosno obnoviti tri vrtića na hrvatskom jeziku.

Zajednica županija svoj posjet Hrvatima u Srbiji planira u prosincu ove godine.

Foto: HNV

Projekt: KROz dan sa nama