25. svibnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Tavankutske slamarke u Turopolju

Tavankutske slamarke u Turopolju

TUROPOLJE, 14. listopada 2023. (RIA CROS) – Stvaralaštvo bunjevačkih Hrvatica u tehnici slame, kao svojevrsni brand hrvatske zajednice u Srbiji, predstavljeno je jučer i danas u Turopolju u Hrvatskoj. Slamarske radionice održale su predstavnice HKPD-a »Matija Gubec« i Galerije Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta – Marija Rukavina Prćić, Marija Dulić i Katarina Skenderović.

Gostovanje je ostvareno u suradnji sa Sekcijom veza i tkanja pri KUD-u Čiče, Novo Čiče i članicama Istraživačke sekcije Društva žena Velika Mlaka. Program je održan u sklopu Dane europske baštine.

Prva radionica održana je jučer u Etnocentru Novo Čiče. Kratko uvodno predavanje o slamarkama, o posebnostima slamarske tehnike te fazama pripreme slame za izradu ukrasa održala je Marija Rukavina Prćić.

Kreativno druženje sa slamarkama nastavilo se danas u okviru manifestacije Gastro Turopolja u Velikoj Gorici. Osim radionice, na koju se priključilo još novih polaznika, posjetitelji su imali priliku vidjeti izložbu sa slamarskim rukotvorinama.

Također, dvije Gupčeve slamarke Jozefina Skenderović i Ana Šujić prisustvovale su proslavi Međunarodnog dana seoskih žena u Makedoniji, u Kruševu, zajedno s predstavnicama sličnih organizacija iz Crne Gore, s Kosova, iz Albanije i Sjeverne Makedonije. Poziv je stigao od Nacionalne federacije poljoprivrednika Makedonije.

Projekt: CROz dan sa nama