23. srpnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Veran Matić: Baja Mali Knindža za Hrvate u Srbiji simbol mržnje i glazbena podloga zločina koji su počinjeni

Veran Matić: Baja Mali Knindža za Hrvate u Srbiji simbol mržnje i glazbena podloga zločina koji su počinjeni

BEOGRAD, 5. rujna (RIA CROS) – Dugogodišnji direktor i urednik televizije B92, a sada specijalni izaslanik predsjednika Srbije za rješavanje pitanja nestalih s Hrvatskom Veran Matić u izjavi za »Hrvatsku riječ« kaže da je najavljeni koncert Baje Malog Knindže u Subotici, kao i uništavanje natpisa na mađarskom jeziku, zastrašivanje nacionalnih manjina.

»Smatram da je ono što je Thompson u Hrvatskoj za Srbe, ekstremni glas mržnje, promicanje ustaške ideologije, da je Baja Mali Knindža za Hrvate u Srbiji simbol mržnje i glazbena podloga zločina koji su počinjeni. Svi koji organiziraju koncerte takvih autora, posebice u višenacionalnim sredinama, čine to upravo kako bi nanijeli nesagledivu štetu međunacionalnim odnosima«, naveo je Matić u izjavi za »Hrvatsku riječ«.

Matić dalje dodaje kako bi državne institucije, institucije lokalne samouprave, morale spriječiti ovakva javna događanja koja se održavaju u zajedničkim gradskim prostorima, na gradskom trgu.

»Za prognane, raseljene, zavičajni dani puno znače. Ali ako se sjećanje na domovinu veže uz autore koji su poznati po pjesmama govora mržnje, otvorenim prijetnjama, podršci osuđenima za ratne zločine, to kompromitira samu ideju sjećanja na svoj kraj. I ne samo to, potiče sve one poruke koje su dovele do ratnih događanja i koje su kasnije rezultirale teškom sudbinom svih onih koji su morali napustiti zavičaj«, izjavio je Matić.

On dalje navodi da je Vojvodina biser multietničnosti u Europi, koji se mora čuvati i braniti.

»Uništavanje imena grada na mađarskom jeziku i ovakvi koncerti služe zastrašivanju manjina i nedopustivi su prema Ustavu i svim pravnim aktima ove države i moraju se spriječiti i sankcionirati u vrlo kratkom roku. Hrvati u Srbiji su građani Srbije sa svim pravima kao i svi ostali građani, ili se moramo truditi da ih izjednačimo. Srbija to mora puno učinkovitije raditi«, izjavio je Matić.

Podsjetimo, koncert Baje Malog Knindže najavljen je za petak, 8. rujna, kao dio manifestacije »Zavičajni dani« u organizaciji Saveza srpskih udruženja Sjevernobačkog okruga. Koncert se planira održati na središnjem gradskom trgu.

Projekt: KROz dan sa nama