23. srpnja 2024. godine

Teta Marin sir

Početak obnove jedne od najstarijih crkava Srijemske biskupije

Dr. sc. Dejan Bursać, znanstveni suradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu

Žigmanov: Predizborni savezi koji će jamčiti sudjelovanje predstavnika hrvatske zajednice u donošenju odluka

Žigmanov: Predizborni savezi koji će jamčiti sudjelovanje predstavnika hrvatske zajednice u donošenju odluka

SUBOTICA, 9. listopada 2023. (RIA CROS) – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini nastavit će graditi ona politička partnerstva u predizbornim savezima, koja će jamčiti sudjelovanje autentičnih predstavnika hrvatske zajednice u procesima donošenja odluka na sve tri razine vlasti, navodi se u priopćenju predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova.

» Iskustvo koje imamo u proteklom razdoblju na republičkoj, pokrajinskoj i na razini Grada Novog Sada jasno kazuju da kao politički predstavnici hrvatske zajednice možemo biti odgovorni, kompetentni i pouzdani nositelji i obnašatelji državne, regionalne i lokalne vlasti«, navodi se u priopćenju.

Žigmanov navodi  da se u značajnim dijelovima srbijanskoga političkog spektra  ne vidi potreba za političkom participacijom nacionalnih manjina u spomenutim procesima.

»Isto za posljedicu ima i isključivanje ovoga važnog demokratskog pitanja kao teme u razgovorima koji se vode pred izbore, što držimo i više nego prijepornim. Glede toga želimo istaknuti da od demokratskoga standarda demokratske participacije nacionalnih manjina DSHV nije, niti ima namjeru odustati. Jer, držimo se načela da o našoj sudbini moramo i mi biti pitani i biti u prilici odlučivati na svim razinama vlasti i u svakoj lokalnoj samoupravi gdje živi značajan broj Hrvata«, navodi se u propćenju predsjednika DSHV-a.

Žigmanov podsjeća da u Srbiji za razliku od  Hrvatske ne postoji institut zajamčenih mandata »koji ispravlja i nadomješta nepravednosti izbornih pravila po pitanju političke zastupljenosti nacionalnih manjina te ujedno osigurava njihovo djelotvorno sudjelovanje u procesima donošenja odluka«.

»Prema postojećim zakonskim rješenjima, što potvrđuju svi dosadašnji izborni ciklusi, Hrvatima u Srbiji je samostalnim izbornim nastupom tako što nemoguće ostvariti. Stoga ćemo nastaviti graditi ona politička partnerstva u predizbornim savezima, koja će jamčiti sudjelovanje autentičnih predstavnika hrvatske zajednice u procesima donošenja odluka na sve tri razine vlasti«, navodi Žigmanov.

Za DSHV su prihvatljivi politički savezi koji počivaju na sličnim političkim vrijednostima izabranih partnera.

»Ponovnim ostvarenjem tog našeg političkog cilja – sudjelovanjem u izborima i osvajanjem vijećničkih i zastupničkih mandata, otklanjanje velikog broja deficita koji prate naš put prema demokratskom društvenom djelovanju u punom kapacitetu, bit će uspješno nastavljeno«, navodi Žigmanov.

Projekt: KROz dan sa nama